نظریه الگوی قیمت ها بر این فرض استوار است که گذشته تکرار می شود. این نظریه می گوید اشکال و الگوهایی وجود دارد که پس از مشاهده حرکت قیمت در جهتی خاص خواهد بود، چرا که در گذشته اکثرا چنین بوده است.
الگوها به دو دسته اصلی تقسیم می شوند: الگوهای بازگشتی و الگوهای تمدیدی یا ادامه دهنده. الگوهای بازگشتی شکل ها یا الگوهایی هستند که انتظار می رود پس از پایان شکل گیری آن ها جهت حرکت قیمت عوض شود، و الگوهای ادامه دهنده عبارتند از شکل هایی که پس از کامل شدن آنها روی چارت انتظار ادامه روند را بیشتر می توان داشت. الگوهای ادامه دهنده شامل موارد زیر می باشند:
پرچم
پرچم یک الگوی ادامه دهنده معتبر است. این ساختار شامل یک دوره ثبات کوتاه مدت در یک روند شیب دار صعودی یا نزولی است. شیب دوره ثبات یا در جهت خلاف روند اصلی است یا کاملا مسطح است. این ثبات بین یک خط مقاومت و یک خط حمایت محصور شده که این دو خط یا با هم موازی هستند ( متوازی الاضلاع) یا به سمت هم مایل هستند که باعث می شود الگو شبیه یک پرچم شود. روند اصلی میله پرچم است هنگامی که قیمت با شکست ثبات دوباره وارد روند شود هدف قیمت طول میله پرچم است که از سطح شکست نرخ اندازه گیری می شود.
ویژگی هایی که باعث افزایش اثربخشی الگوی پرچم می شود:
ارتباط پرچم چهارگوش با قیمت: این الگو توقف کوتاه مدت را در حرکت تقریبا عمودی سهام به سمت بالا یا پایین نشان می دهد. قیمت به صورتی حرکت می کند که الگویی شبیه پرچم ساخته شود، سپس در قسمت شکسته شدن ادامه می یابد.
ارتباط پرچم چهارگوش با حجم: حجم قبل از ایجاد الگو بسیار سنگین است. هنگام شکل گیری آرایش حجم تا حد بسیار زیادی کم می شود، سرانجام پس از شکل گیری آرایش و در نقطه شکست پرچم حجم دوباره افزایش می یابد و بسیار سنگین می شود
وقوع پرچم چهارگوش: پرچم ها را معمولا می توان روی نمودارهای روزانه مشاهده نمود، اما از آنجا که شکل گیری این آرایش زمان کوتاهی طول می کشد، به ندرت روی نمودارهای هفتگی تشکیل می شوند و روی نمودارهای ماهانه وجود ندارند.
اهمیت تکنیکی: پرچم ها عموما در میان راه حرکت صعودی یا نزولی سهام اتفاق می افتد. بنابراین می توان انتظار داشت که پس از پایان آرایش، قیمت از همان جایی ادامه یابد که قطع شده بود. یعنی قیمت پیش از آغاز آرایش و پس از آن تقریبا یکسان است.
هدف قیمت پرچم صعودی: قیمت پایین پرچم + ((ارتفاع میله پرچم) * 64%)
پرچم نزولی در یک روند رو به پایین قیمت ها رخ می دهد. سقوط قیمت پس از یک کانال اصلاحی صعودی کوتاه و شکست حمایت روند کوچک اصلاحی اتفاق می افتد.
پرچم همگرا در روند صعودی
الگوی پرچم همگرا مانند پرچم مستطیل و پرچم سه گوش در میانه روند تشکیل می شود با این تفاوت که اتصال خطوط حمایت و مقاومت در داخل الگو همگرا بوده و خط حمایت به صورت افقی و خط مقاومت دارای شیب منفی است. پرچم همگرا شبیه مثلث قائم الزاویه است. قبل از شکل گیری الگوی پرچم مثلث همگرا حتما بایستی روند با شیب زیاد داشته باشیم. زمانی که قیمت ها خط وقاومت پرچم را رو به بالا بشکند سیگنال خرید دریافت شده است.
پرچم همگرا در یک روند نزولی
پرچم همگرا در روند نزولی برعکس الگوی قبلی است. سقوط قیمت، به دنبال یک مثلث اصلاحی کوتاه و سپس سیگنال فروش که از طریق بازگشت قیمت و شکست سطح حمایت ایجاد می شود صادر می شود. در این الگو خط مقاومت با روند قبلی تشکیل زاویه 90 درجه می دهد.
هدف قیمت در پرچم همگرای صعودی: قیمت پایین پرچم + (( ارتفاع میله پرچم) * 60%) هدف قیمت در پرچم همگرای نزولی: قیمت بالای پرچم – (( ارتفاع میله پرچم) * 51%)
الگوی مثلث
الگوی مثلث سه نوع است: متقارن، صعودی و نزولی. هر سه الگو دارای وجه مشترک هستند بدین گونه که محدوده قیمت ( قیمت بالا – قیمت پایین) از میله های بزرگ تر در سمت چپ نمودار ( قاعده مثلث) و محدوده قیمتی که به مرور زمان کوچکتر می شود تشکیل می شوند. سمت راست الگو راس مثلث است که کوچکترین محدوده قیمت است.
الگوی مثلث افزایشی
مثلث افزایشی حالتی از تغییرات قیمت است که قیمت هر بار در صعودهایش در محدوده ای از مقاومت متوقف می شود . در حالی که پس از بازگشت از این محدوده مقاومت هر بار به دره یا کمینه قبل از خود نمیرسد. امتداد خطوط پایینی در اتصال به مقاومت بالایی الگویی می سازد که نشان دهنده آغاز یک حرکت قوی بازار می باشد. تغییرات قیمت معمولا خط مقاومت در این الگو را می شکند و می توان انتظار داشت که به اندازه قاعده اولین حرکت داخل مثلث افزایشی بازار در جهت بالایی افزایش داشته باشد. این الگو معمولا بعد از یک روند افزایشی به وجود می آید با این حال الزامی به وجود روند افزایشی وجود ندارد.
اهداف قیمت مثلث صعودی: صعودی شکست رو به بالا: بالاترین قیمت مثلث + ((بالاترین قیمت مثلث – پایین ترین قیمت مثلث) * 75%) صعودی شکست رو به پایین: قیمت شکست – ((بالاترین قیمت مثلث – پایین ترین قیمت مثلث) * 68%)
الگوی مثلث کاهشی الگوی مثلث کاهشی حالتی از تغییرات قیمت است که قیمت هر بار در نزول هایش در محدوده ای از حمایت متوقف می شود در حالی که پس از بازگشت از این محدووده هر بار به قله قبل از خود نمیرسد. امتداد خطوط بالایی در اتصال به حمایت پایینی الگویی می سازد که نشان دهنده آغاز یک حرکت نزولی قوی است. در صورت شکست خط حمایت انتظار می رود که قیمت به اندازه ارتفاع مثلث کاهشی قبل، کاهش یابد.
اهداف قیمت مثلث نزولی شکست رو به بالا: قیمت شکست + ((بالاترین قیمت مثلث – پایین ترین قیمت مثلث ) * 84%) شکست رو به پایین: پایین ترین قیمت مثلث – ((بالاترین قیمت مثلث – پایین ترین قیمت مثلث ) * 54%)
الگوی مثلث متقارن
مثلث متقارن یک الگوی امتداد روند است و هم در روندهای نزولی و هم در روندهای صعودی ایجاد می شود. این الگو حاصل باریک شدن محدوده قیمتی بین کف ها و سقف های قیمتی است که به لحاظ ظاهری یک مثلث را شکل می دهد. ویژگی اصلی این نوع از مثلث این است که از به هم رسیدن یک خط روند صعودی و یک خط روند نزولی شکل می گیرد.
نکته: افزایش حجم در نقطه شکست باعث بهبود عملکرد الگوی مثلث متقارن خواهد شد. اهداف قیمت برای مثلث متقارن مثلث متقارن رو به بالا: قیمت شکست + (( بالاترین قیمت در مثلث – پایین ترین قیمت در مثلث) * 66%) مثلث متقارن شکست رو به پایین: قیمت شکست – (( بالاترین قیمت در مثلث – پایین ترین قیمت در مثلث ) * 48%)
الگوی مستطیل
الگوی مستطیل بعد از یک روند کاهشی یا افزایشی تشکیل می شود. که امتداد خطوط بیشینه و کمینه آتن افقی بوده و یکمستطیل فرضی تشکیل می دهد. الگوی مستطیل می تواند دارای شیب بالا یا پایین بسیار کمی باشد. خط حمایت توسط حداقل دو حفره شبیه حرف W و خط مقاومت که توسط حداقل دو قله که شبیه اهداف M است ایجاد می گردد. هنگامی که قیمت از بالا وارد الگوی مستطیل شود، مستطیل نزولی نامیده می شود و در مقابل، زمانی که قیمت از پایین وارد مستطیل شود مستطیل صعودی است.
مستطیل نزولی
سیگنال خرید و فروش
سیگنال خرید زمانی پیشنهاد می شود که قیمت خط مقاومت را شکسته و قیمت بسته بالاتر از خط مقاومت قرار بگیرد و سیگنال فروش زمانی پیشنهاد می شود که قیمت خط حمایت را بشکند.
الگوی کنج
الگوی کج یک الگوی امتداد روند کوتاه مدت کوچک است که پس از پدیدار شدن نشان می دهد جهت قبلی در آینده غالب خواهد شد. شکل گیری این الگو در نمودار روزانه یک الی دو هفته به طول می انجامد. در کنج صعودی خطوط مرزی شیب صعودی دارند و خط مرزی پایین نست به خط مرزی بالا شیب بیشتری دارد. شکست قیمت در این اللگو معمولا در فاصله دو سوم طول کنج تا نقطه تقاطع دو خط همگرا اتفاق می افتد. تفاوت الگوی کنج با مثلث در این است که در این الگو هر دو خط حمایت و مقاومت شیب منفی یا هر دو شیب مثبت دارند در حالی که در الگوی مثلث خط حمایت یا مقاومت افقی و دیگری شیب منفی یا مثبت دارد.
الگوی گسترش کنج
در الگوی گسترش کنج، یا خطوط مقاومت و حمایت به سمت بالا می روند یا هردو دارای روند رو به پایین هستند.
گسترش کنج صعودی زمانی رخ می دهد که قیمت های بالا به اوج بالاتر و قیمت های پایین نرخ بالاتری را تجربه کنند. برای ایجاد پشتیبانی و مقاومت مناسب هر بالا و پایین قیمت باید حداقل سه بار رخ دهد.
الگوی گسترش کنج نزولی زمانی رخ می دهد که در سطوح حمایت و مقاومت روند رو به پایین و به سمت راست داشته و محدوده نوسان قیمت با گذشت زمان در حال گسترش باشد.
اهداف قیمت کنج صعودی ( شکست به سمت بالا) : قیمت مقاومت + (( بالاترین سقف – پایین ترین کف) * 69%) کنج صعودی شکست به سمت پایین: قیمت حمایت پایین – ((بالاترین سقف – پایین ترین کف) * 58%) کنج نزولی شکست به سمت بالا: قیمت سطح مقاومت + (( بیشترین سقف – پایین ترین کف) * 79%) کنج نزولی شکست به سمت پایین: قیمت سطح حمایت – (( بالاترین سقف – پایین ترین کف) * 36%)
صعودی زاویه دار راست
این الگو به جز سطوح مقاومت یا حمایت که در روند افقی قرار دارند، در بالا و پایین نمودار ایجاد می شود. الگوی صعودی راست زاویه دار دارای یک خط حمایت افقی و یک خط مقاومت رو به افزایش است.
در نقطه مقابل الگوی نزولی زاویه دار راست است که دارای یک خط مقاومت افقی و یک خط حمایت رو به گسترش است.
عواملی که باعث افزایش اثربخشی الگو می شوند:
بهترین عملکرد الگوی صعودی در روندی کمتر از سه ماه و الگوی نزولی در روندی بیش از سه ماه بدست می آید.
الگوهای صعودی بلند بهتر از الگوهای صعودی کوتاه هستند.
هدف قیمت: شکست سطح مقاومت: قیمت نقطه شکست + ((بالاترین سقف – پایین ترین کف) * 68%) شکست سطح حمایت: قیمت نقطه شکست + ((بالاترین سقف – پایین ترین کف) * 32%)
الگوی انبساط فوقانی
این الگو بلندگو و مثلث معکوس نامیده می شود که در یک روند صعودی شکل می گیرد. قیمت در محدوده قیمت های بالا – قیمت های پایین در طول زمان به شکل بلندگو در حال گسترش است. گسترش الگو زمانی اتفاق می افتد که قیمت بین دو حمایت و مقاومت محصور شود. قیمت پس از آن اوجی بالاتر و کفی پایین تر را تجربه نموده و حداقل دو بار قیمت در محدوده خط سبز رنگ برگشت به سمت بالا و در محدوده خط قرمز رنگ برگشت به سمت پایین داده باشد.
الگوی فنجانو دسته
الگوی فنجان و دسته یک الگوی ادامه دهنده روند است که دوران تثبیت قبل از شکست را نشانه گرفته است. پس از کامل شدن دسته هنگامی که قیمت محدوده لبه فنجان را به سمت بالا می شکند سیگنال خرید صادر می شود.
به طور معمول حجم در سمت چپ از فنجان کاهش یافته و سپس افزایش می یابد. لبه های فنجان باید در محدوده قیمتی یکسانی باشد.
هدف قیمتی: قیمت در نقطه شکست+ ((بالاترین قیمت از هر دو طرف فنجان – پایین ترین قیمت در ته فنجان) * 50%)
نکته: الگوهایی که دسته کوتاه تر از 23 روز دارند عملکرد بسیار خوبی را پس از شکست قیمتی از خود نشان می دهند. شکل و چگونگی حجم: فنجان هایی که از نظر حجم معامله کاملا U شکل هستند عملکرد بهتری از خود نشان می دهند.
فنجان و دسته وارونه
این الگو دقیقا برعکس الگوی فنجان و دسته عمل می کند. سیگنال فروش زمانی صادر می شود که قیمت محدوده حمایتی لبه فنجان به سمت پایین را بشکند.
اندازه گیری حرکت صعودی
اندازه گیری حرکت معکوس روند قبل به عنوان یک الگوی ادامه دهنده روند شناخته می شود. برای اندازه گیری حرکت سهم و گاهی اوقات به نام اندازه گیری رفتار خریداران در یک روند کوتاه رو به پایین از این الگو می توان بهره جست. در الگوی اندازه گیری حرکت خریداران سه بخش وجود دارد: پای اول که یک روند رو به بالا است. دوم اصلاح قیمت نسبت به روند صعودی ابتدایی است که در آن قیمت به سمت پایین عقب نشینی می کند. و سوم دور برگشت، که قیمت یک بار دیگر به مقدار پای اول رشد می کند. ایده اصلی این الگو این است که پس از اصلاح، قیمت باید در روند اصلی و با همان شیب از سر گرفته شود و باید تقریبا به اندازه موج اول افزایش یابد.
هدف قیمت: بیشترین قیمت پای اصلاحی – ((بالاترین قیمت پای اول – پایین ترین قیمت پای اصلاحی) * 35%)
الگوی نیم دایره پایین
الگوی کف گرد یا نیم دایره پایین یا کاسه یک الگوی درازمدت است که معمولا با استفاده از نمودار با تایم فریم هفتگی مشخص می شود. به طور معمول قبل از روند صعودی انتهای نمودار به صورت این الگو در می آید.
الگوی نیم دایره بالا شکست پایین
از نظر شکل ظاهر الگوی نیم دایره بالا مخالف نیم دایره پایین است. قیمت قبل از الگو در روند صعودی قرار دارد که در آن قیمت ها افزایش و سپس به تدریج کاهش یافته و افقی می شود. پس از مدتی قیمت شروع به حرکت رو به پایین نموده و شیب رو به پایین در طول زمان افزایش یافته و در نهایت یک گنبد یا ناودانی وارونه به شکل U ایجاد خواهد شد.
الگوی نیم دایره بالا شکست بالا
الگوی نیم دایره بالا می تواند شکست در دو جهت ایجاد کند. شکست رو به پایین در 47 درصد مواقع رخ می دهد. زمانی که قیمت به لبه راست نفوذ کرده و به زیر محدوده پشتیبانی افت نماید. همچنین شکست رو به بالا در 53 درصد از مواقع رخ می دهد، زمانی که قیمت بعد از نفوذ به لبه راست از خط مقاومت می گذرد.
اهداف قیمت برای الگوی نیم دایره الگوی نیم دایره پایین: قیمت لبه راست + ((قیمت لبه راست – پایین ترین قیمت در الگو) * 57%) الگوی نیم دایره بالا شکست به سمت بالا: بالاترین قیمت در الگو + ((بالاترین قیمت در الگو – قیمت لبه راست الگو) * 61%) الگوی نیم دایره بالا شکست به سمت پایین: قیمت لب راست الگو – ((بالاترین قیمت در الگو – قیمت لبه راست الگو) * 24%)
الگوی سه قله در حال سقوط
الگوی سقوط سه قله دارای یک فاز استراحت پیش از حرکت نزولی بزرگ است. در این الگو سه قله وجود دارد، قله دوم کمتر از بالاترین قله در روند نزولی است و قله سوم از قله دوم پایین تر است. قله ها باید عرض نسبتا مشابه داشته باشند. سیگنال فروش هنگامی داده می شود که قیمت به سطح حمایت حفره های بین قله های دوم و سوم نفوذ کند.
هدف قیمت الگوی سه قله در حال سقوط قیمت پایین حفره دوم – ((قیمت بالای قله اول – قیمت پایین دره دوم) * 33%)
الگوی سه دره افزایشی
الگوی سه دره افزایشی معمولا توسط یک خط روند صعودی پس از یک روند نزولی قبلی ایجاد می شود.در این الگو سه دره قیمت وجود دارد، قیمت پایین دره دوم بالاتر از قیمت پایین دره اول است، و قیمت پایین دره سوم بالاتر از قیمت پایین دره دوم است. دره های قیمت باید عرض نسبتا مشابهی داشته باشند.سیگنال خرید زمانی صادر می شود که قیمت بالاتر از قیمت قله های بین دره های دوم و سوم بسته شود.
هدف قیمت الگوی سه دره افزایشی قیمت بالای قله دوم + (( قیمت بالای قله دوم – قیمت پایین دره اول) * 58%)
تمامی خدمات و محصولات این سایت، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه می باشند و فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.